ترفند کپشن جذاب اینستاگرام

کپشن اینستاگرام چیست؟
به متنی که زیر پستهای اینستاگرام مینویسیم تا توضیحات بیشتری را در مورد آن پست به مخاطب بدهیم، کپشن اینستاگرام میگوییم. کپشن اینستاگرام شامل متن، ایموجی، #هشتگ و @منشن است.
خب عکس زیر را نگاه کنید. در اینجا بلاگر ایرانی (صدف بیوتی) را میبینیم که جلوی یک موشک عکس گرفته است. اما در کپشن برای مخاطبهایش توضیح میدهد که ناسا او را دعوت کرده تا پرتاب موشک را تماشا کند و فیلم لحظه پرتاب موشک را برای مخاطبهایش هم به صورت لایو نمایش دهد. صدف در کپشن خود، هم از ایموجی استفاده کرده، هم از هشتگ و منشن.
اما یادتان باشد که هرشخص باید بر اساس نوع پیج و مخاطبهایش، کپشن بنویسد. در ادامه کاملاً همه چیز را بریتان توضیح میدهیم.
آموزش نوشتن کپشن اینستاگرام
خب، خوش آمدید به جذابترین بخش مقاله، یعنی آموزش کپشن نویسی….لطفاً صدای درام رول را خودتون تو پس زمینه ذهنتون پلی کنید 🙂 بعدش هم ویدیو زیر را ببنید که یکی از جذابترین و کاربردیترین آموزشهای ما در زمینه نوشتن کپشن برای اینستاگرام است.
اما در ادامه قرار است یاد بگیریم که یک کپشن خوب، چطور میتواند برای شما لایک، کامنت، فالوئر و ارزش بیشتری را ایجاد کند.
یک قدم برو عقب و مخاطبت را بشناس
از هر متخصصی که بپرسید به شما میگوید که در تمام بیزینسها، شناخت مخاطب اولین قدم است. یعنی شما بدون این که شناخت درستی از مخاطبتان داشته باشید، نباید قدم از قدم بردارید.
این کار زمانبر بوده و لازم است قبل از آن، کمی با فالوئرهایتان گفتگو کنید. برای مثال، ما میدانیم که مخاطبهایی که نوین را در اینستاگرام دنبال میکنند، یک سری ویژگی مشخص دارند:
- میخواهند بیزینس خود را شروع کنند.
- زیاد دنبال کار کارمندی نیستند.
- میخواهند کسبوکار آنلاین خود را راهاندازی کنند.
- به دنبال یادگیری روشهای تبلیغ آنلاین هستند.
- به کار تولید محتوا در شبکههای اجتماعی علاقه دارند.
به همین دلایل، کپشنهایی که در اینستاگرام مینویسیم، فقط و فقط برای آنهاست، نه شخص دیگر!
خب شخصی که هنوز مخاطبهایش را به خوبی نمیشناسد باید چکار کند؟
تحقیق، تحقیق و تحقیق!
در سادهترین حالت ممکن میتوانید چند وقت یکبار در یک استوری، از مخاطبهای خود بپرسید که به چه محتوایی علاقه دارند.
باید بفهمید که هدف مخاطب از فالو کردن شما چیست؟ چه چالشهایی دارد؟ نقاط ضعفش کجاست؟ جواب دادن به این سوالات هم در تولید محتوای اینستاگرام به شما کمک میکند و هم در کپشن نویسی.
پیشنهاد میکنیم که یک فایل وُرد باز کنید و تمام ویژگیهای شخصیتی فالوئرهایتان را در آن بنویسید. این کار به شما کمک میکند که هروقت احتیاج داشتید و حس کردید که دارید از مسیر اصلی خارج میشوید، به آن فایل برگردید و دوباره بررسیاش کنید.
مواردی که باید در این فایل بنویسید شامل این موضوعات است:
- مشتری یا فالوئر ایدهآل من چه کسی است؟
- موانع و مشکلاتی که با آن دستوپنجه نرم میکند، چه چیزهایی هستند؟
- چه اهدافی دارد؟
- چه مواردی باعث میشود به اهدافش نرسد؟
- به چه چیزهایی علاقه دارد؟
- چه چیزهایی میخواهد؟
پس همانطور که گفتیم، شناخت مخاطب به تحقیق احتیاج دارد و زمانبر است. پس باید از همین لحظه این پروسه را استارت بزنید تا سریعتر به نتیجه برسید.
شروع کپشن باید طوفانی باشد
یادتان باشد که اگر میخواهید مخاطب کپشن شما را بخواند، باید آن را به جذابترین شکل ممکن، شروع کنید.
حتما دیدهاید که اینستاگرام، ابتدا دو جمله اول کپشن را به مخاطب نشان میدهد و او برای مطالعه کل کپشن، باید روی گزینه «more» یا «بیشتر» را کلیک کند. اینستاگرام 2,200 کاراکتر را در اختیار شما گذاشته تا هرچه در چنته دارید را رو کنید، پس جذاب بنویسید و کنجاوی ایجاد کنید، مخصوصاً آن دو خط اول را.
در ادامه چند ترفند به شدت باحال و کاربردی را به شما یاد می دهیم.
یک جمله بنویسید که بقیه را زیر سوال ببرد:
چرا بقیه بلاگرها انقدر محتوایشان زرد است؟
سوالی بنویسید که ذهن مخاطب را درگیر کرده است:
چطوری کپشن بنویسیم که لایک و کامنت بیشتری بگیرد؟
جملهای بنویسید که کنجکاوی ایجاد کند:
دیروز یک نفر گفت که میخواهد اکانت من را آنفالو کند، اما…
حقهای بزنید که مخاطب را ترغیب به خواندن کند:
کپشن رو نخون! 🙂 / کپشن رو باز نکن…
همانطور که در تمام این مثالها دیدید، عنوان کپشن باید انقدر جذاب باشد که که مخاطب حسابی کنجکاو شود و حتماً روی دکمۀ more کلیک کند.
حالا این مثالها را ببینید:
هرکدام از این پیجها مخاطبهای خاص خودشان را دارند. فرقی نمیکند که بلاگرید، رستوران دارید، فروشگاه اینستاگرامی هستید یا مغازه گلفروشی؛ هر کسبوکاری که دارید باید اول مخاطبهایتان را بشناسید و با استفاده از نکاتی که گفتیم، کپشنهای جذاب بنویسید.
از شما میخواهیم که دوباره به عکس بالا نگاه کنید و بگویید که هرکدام با استفاده از کدام ترفند، کپشن خود را شروع کردهاند؟
خب، حالا که موضوع برایتان کاملاً جا افتاد، بهتر است برویم سراغ نکتۀ بعدی.
محتوا و کپیرایتینگ قوی
برای شروع این بخش ابتدا باید این دو موضوع را قشنگ برایتان باز کنیم.
خیلی ساده برایتان میگوییم، محتوای شما باید مخاطبکُش باشد. یعنی مستقیماً مخاطب ایدهآل شما را هدف قرار دهد و او را شیفتۀ شما کند. خب ما برای این موضوع یک مقالۀ فوقالعاده کامل و کاربری داریم به اسم «همه چیز درباره تولید محتوا در اینستاگرام» که پیشنهاد میکنیم برای یادگیری دقیق این موضوع، حتماً آن را بخوانید.
از فالوئر، یک چیزی بخواهید
همیشه یادتان باشد که در کپشنهای خود، یک درخواستی هم از مخاطب بکنید. از او بخواهید کاری را برایتان انجام دهد. مثلاً یک سوال بپرسید و به او بگویید در کامنتها جوابتان را بدهد، یا خیلی سادهتر از مخاطب بخواهید که پستتان را لایک کند، برایتان کامنت بگذارد، برای دوستانش بفرستند و پست را سیو کند.
در دنیای بازاریابی به این کار، call to action یا «فراخوان عمل» میگویند.
اما در دنیای اینستاگرام و کپشننویسی چطور میتوانیم از این تکنیک به صورت خلاقانهتری استفاده کنیم؟ بهتر است با مثال توضیح دهیم:
در کپشن سمت راست، میبینید که ما در آخر متن، از فالوئرهایمان خواستهایم تا به سایت نوین بروند و ثبتنام کنند یا به ما دایرکت بدهند.
کپشن سمت چپ که برای یکی از موفقترین بلاگرهاست، دو «فراخوان عمل» دارد و بسیار هوشمندانه نوشته شده است. او ابتدا از فالوئرهایش خواسته که در کلاسهای او ثبتنام کنند و در ادامه با لحن خیلی صمیمی از مخاطبش یک سوال ساده، کلی و تعاملی پرسیده است. سوالی که آدم را به فکر فرو میبرد و دوست دارد به آن پاسخ دهد!
طریقه نوشتن کپشن اینستا
تا اینجای مقاله یاد گرفتیم که کپشن باید یک شروع هیجان انگیز و یک پایان هدفمند داشته باشد. حالا میخواهیم روشهای کپشن نوشتن برای اینستاگرام را باهم بررسی کنیم.
کپشن شما میتواند موضوع پست را بگوید، توضیحات محصول را بدهد یا یک داستانی را تعریف کند.
موضوع پست را بگویید
دسته اول که خیلی ساده است؛ همه ما از همینجا شروع میکنیم. هروقت میخواهیم پست یا استوری بگذاریم، دنبال یک متن مرتبط با عکس میگردیم. تفاوتش در این است که در توصیف عکس، هرچه واقعیتر باشید، بهتر است. اینطوری مخاطب هم با شما احساس نزدیکی بیشتری میکند، چون میداند که دارید یک موضوع شخصی را با اون به اشتراک میگذارید.
برای مثال، این پست یاسمن که یک پیج آموزش زبان انگلیسی دارد را ببینید:
همانطور که خودش هم در کپشن میگوید، بعد از کلی زحمت و تلاش، توانسته برای خودش یک خانه نقلی اجاره کند و کلی از این بابت خوشحال است. او با شیرینترین لحن ممکن این اتفاق را برای مخاطب توضیح میدهد و حتی در آخر میگوید، از اینکه میتواند در لوکیشن جدیدی برای فالوئرهایش ویدیو ضبط کند بسیار خوشحال است.
توضیحات محصول یا خدمات را بنویسید
این روزها پیجهای زیادی را میبینیم که کسبوکار خود را در اینستاگرام راهاندازی کردهاند. اما نباید فراموش کنید که حتی اگر قرار است یک مداد هم بفروشید، کپشنهای غیر حرفهای میتوانند به راحتی مشتریهایتان را بپرانند.
پس اگر شما هم در اینستاگرام، فروشگاه اینترنتی دارید، نکات زیر را به هیچ وجه از دست ندهید.
- مشخصات محصولتان را ساده، اما کامل توضیح دهید.
- حتماً قیمت محصول را بنویسید. (قیمت در دایرکت وقت شما و مشتریتان را میگیرد!)
بهانه نیاورید، اگر قیمتها نوسان دارند؟ کپشن را ادیت کنید. میتوانید مدیریت این کار را به ادمین پیج بسپارید. اما اگر به هر دلیلی قیمت ننوشتید، حتماً در کپشن بگویید که برای اطلاع دقیق از قیمت باید به شما دایرکت بزنند. - موجودی محصول را حتماً در کپشن قرار دهید.
- نحوه ارسال محصول را کامل توضیح دهید.
- مزیتهای محصولتان را هم حتماً بگویید.
خب، برویم سراغ مثالها:
خب همانطور که در عکس بالا مشخص کردیم، پیجهای فروشگاهی اینستاگرام بهتر است که توضیحات محصولشان را به کاملترین شکل ممکن در کپشن بنویسند. اصلاً طبیعی است که وقتی مشتری شما عکس محصول را میبیند، در کپشن دنبال اطلاعات بیشتر بگردد. پس نباید او را ناامید کنید، در عوض باید مسیر خرید را برایش تا جای ممکن آسان کنید.
(برای همین است که میگوییم از جملههایی مثل «قیمت در دایرکت» استفاده نکنید، چون ممکن است مشتری سختش باشد به شما پیام دهد و حتی اگر پیام بدهد هم، مدتی طول میکشد تا جوابی از سمت شما بگیرد…این اتلاف وقت به ضرر شما است.)
داستانسرایی در کپشن اینستاگرام
تا به حال شده که در اطراف خود با آدمهایی روبرو شوید که داستان یک اتفاق را طوری برایتان تعریف کنند که حس کنید واقعاً آنجا بودید؟ اینجور آدمها قصهگوهای ماهری هستند که ما از گوش دادن به داستانهایشان، هیچوقت خسته نمیشویم.
حالا فرض کنید که یک کسبوکار با تکنیک داستانسرایی (Storytelling)، چقدر میتواند روی ذهن مخاطب تأثیرگذار باشد.
به مثال زیر توجه کنید:
داستان سرایی یا روایتگری، یکی از جذابترین روشهای تعامل با مخاطب است. کاربران اینستاگرام چشمشان به دیدن کپشنهای معمولی، عادت کرده است؛ پس چه بهتر که با گفتن یک داستان، غافلگیرشان کنید.
اگر اهل قلم باشید میدانید که یک داستان خوب، شامل 3 عنصر اصلی است:
1. همیشه یک قهرمان دارد.
2. حتماً یک چالش سر راه آن قهرمان قرار میگیرد.
3. لحن نویسنده با توجه به اتفاقاتی که میافتد تغییر میکند.
نکته!!!
هرچقدر هم که داستانسرایی قرار است نویسنده درونتان را بیدار کند، فراموش نکنید که قدرت در سادهنویسی است. پس به هیچ وجه داستان را پیچیده نکنید و کلمات قلمبه سلمبه را هم دور بریزید.
مرتب نوشتن کپشن اینستاگرام
حتماً پیش خودتان میگویید، چه اهمیتی دارد که کپشن اینستاگرام مرتب نوشته شود!!!
پس بگذارید از خودتان بپرسیم، کدام یک از کپشنهای زیر را راحتتر میخوانید؟
معلوم است که خواندن کپشن سمت راست، بسیار راحتتر است.
بگذارید یک موضوع را خیلی رک به شما بگوییم. مرتب نوشتن، باعث میشود که مخاطب کپشن شما را بخواند یا به راحتی از آن رد شود. مخصوصاً اگر قرار است، کپشن طولانی بنویسید. پس ساده از کنار این مسئله رد نشوید.
نحوه صحیح مرتب نوشتن کپشن
وقتی میدانید که قرار است کپشن پستتان طولانی شود، سعی کنید بین خطوط فاصله ایجاد کنید.
بعضیها برای این کار از نقطه استفاده میکنند که خیلی هم خوب است و ایرادی ندارد، اما پیشنهاد ما چیست؟
«استفاده از دکمه نیمفاصله»
اگر طرز استفاده از این دکمه را یاد بگیرید، دیگر به نقطه گذاشتن بین خطوط هم نیازی ندارید و کپشنهایتان هم ظاهر زیباتری پیدا میکند. در ادامه به شما آموزش میدهیم که چطور میتوانید کپشنها مرتبتری بنویسید.
- جملهای که میخواهید را تایپ کنید.
- یک خط بیایید پایینتر.
- دکمه نیمفاصله را یکبار فشار دهید.
- دوباره یک خط دیگر پایین بیایید و جمله بعدی را بنویسید.
با این کار کپشن شما مرتبتر خواهد شد و دیگر بین خطوط خبری از نقطههای اضافی هم نیست.
خب حالا که یاد گرفتید چطوری باید یک کپشن تر و تمیز بنویسید، بهتر است برویم سراغ یک مثال!
یکی از اینفلوئنسرهایی که اکثر اوقات کپشنهای طولانی مینویسد، «نبات» است و حسابی حواسش هست که چشم فالوئر خسته نشود و کپشن را راحت بخواند.
همین حالا میتوانیم حدس بزنیم که اگر نبات قرار بود مانند عکس سمت چپ، کپشن بنویسد، هیچکس کپشنهایش را نمیخواند.
البته که مخاطبها باید خیلی شما را دوست داشته باشند که کپشنهای طولانی شما را بخوانند 🙂
به هرحال، این اینفلوئنسر هم راه درازی آمده تا به اینجا رسیده است. پس ترجیحاً تا جایی که میشود خلاصه بنویسید.
راستی به نظر شما جای چندتا ایموجی در کپشن نبات خالی نیست؟
در قسمت بعد برایتان توضیح میدهیم که چطور باید از این همه شکلک جور واجور استفاده کنید.
استفاده درست از ایموجی
دومین کاری که میتوانید برای مرتبتر شدن کپشن اینستاگرام خود انجام دهید، استفاده از ایموجیها است.
ما دنیایی از ایموجی داریم که روز به روز هم دارد به تعدادشان اضافه میشود، اما به نظرتان درست است که برای جذابتر شدن و رنگی رنگی شدن کپشنهایمان، یک عالمه ایموجی در متن کپشن استفاده کنیم؟ معلوم است که نه!
استفاده بیش از حد از ایموجی، اتفاقاً برعکس عمل میکند و باعث میشود اصل مطلب اصلاً خوانده نشود. برای مثال، به دو کپشن زیر نگاه کنید.
خود شما، کدام کپشن را راحتتر میخوانید؟
در کپشن سمت چپ، به قدری رنگ و نوشته دیده میشود که اصلاً چشم آدم درد میگیرد و متن اصلی، بین آن همه ایموجی گم شده است.
نکته دوم!!!
از ایموجیهای مربوط به متن استفاده کنید. مثلاً اگر قرار است درباره محصول خود توضیح دهید، استفاده از شکلک خنده و قلب و گل، بی معنی است!
راز کپشن را فهمیدیم…
در این مقاله باهم یادگرفتیم که چطور میشود یک کپشن درست و حسابی نوشت که در آخر ما را قدم به قدم مخاطب نزدیک میکند و فروشمان هم افزایش میابد. یادتان باشد که درآمدزایی از اینستاگرام، فقط به کپشن نوشتن و پست گذاشتن محدود نمیشود. پیشنهاد میکنیم که کمی در صفحه «آموزشهای اینستاگرام» بگردید تا مقالهها و ویدیوهای بیشتر ما را در آنجا ببنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.